Θεωρίες

Ο Ντε Κάμπ (De Camp), στο βιβλίο του Χαμένες Ήπειροι, δίνει μια λίστα με 210 διαφορετικές θεωρίες και απόψεις που είχαν διατυπωθεί μέχρι το 1970 και η οποία δείχνει τα πλέον απροσδόκητα μέρη που έχουν προταθεί ως η πιθανή θέση της Ατλαντίδας. Στην λίστα αυτή, μεταξύ άλλων συναντάμε : Αμερική, Ανταρκτική, Βόρεια θάλασσα, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Νότια Ισπανία, Βόρειο Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη, Σαχάρα, Νιγηρία, Αιθιοπία, Αραβία, Λίβανος, Ισραήλ, Ιράκ, Ιράν, Καύκασος, Κριμαία και Νότια Ρωσία, Σιβηρία, Δυτικές Ινδίες, Ινδικός Ωκεανός, Κεϋλάνη,... και φυσικά, τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Οι πιο διαδεδομένες από τις θεωρίες αυτές είναι βέβαια εκείνες που, ακολουθώντας κυριολεκτικά το κείμενο του πλατωνικού Τίμαιου, την τοποθετούν ή στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου το νησί Μπίμινι θεωρείται ένα της κατάλοιπο, ή κάπου στην Αμερική (Μεξικό, Βενεζουέλα, Περού, Βραζιλία).
Μόνον ένας ερευνητής στις αρχές του αιώνα μας έκανε το πρωτοπόρο διάβημα να σκεφτεί την πιθανότητα ότι ο μύθος της Ατλαντίδα θα μπορούσε να βασίζεται σε κάποια ιστορικά γεγονότα που να εξελίχθηκαν στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο Σκωτσέζος Φρόστ (Κ.Τ. Frost) ο οποίος το 1909, σε άρθρο του στο περιοδικό The Times, ανακοίνωσε την θεωρία του ότι "ο πλατωνικός μύθος της Ατλαντίδας ήταν εν μέρει βασισμένος σε γεγονότα της Μινωικής ιστορίας ... του 1450 π.Χ." και ότι "η Μινωική Αυτοκρατορία, η λεηλασία της Κνωσού (από τους Αχαιούς), και τα κατορθώματα των Μυκηναΐων εισβολέων από θαλάσσης εφοδίασαν τον Πλάτωνα με τα ιστορικά γεγονότα που μπορούμε να διακρίνουμε στον μύθο του". Ανασκευαστής της θεωρίας αυτής του Φρόστ υπήρξε ο καθηγητής σεισμολόγος και φυσικομαθηματικός Άγγελος Γαλανόπουλος ο οποίος το 1960 ανακοίνωσε στα Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών ότι ή αιτία της καταστροφής της Κρήτης υπήρξε το ηφαίστειο της Σαντορίνης (το οποίο ο Φρόστ φαίνεται ότι αγνοούσε) και ότι η σημερινή Κρήτη και Σαντορίνη είναι υπολείμματα που αποτελούσαν μέρος της χαμένης Ατλαντίδας στα νότια της Σαντορίνης. Την θεωρία αυτή, που την ασπάστηκε και την παρουσίασε με πλούσιο υλικό και ο ερευνητής J.V. Luce, υποστήριξε και προσπάθησε να επιβεβαιώσει και ο καθηγητής-αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος ο οποίος όμως φαίνεται πως δεν πρόλαβε να δημοσιεύσει κάποιο δικό του σχετικό πόρισμα επί του θέματος προτού σκοτωθεί. Όμως ούτε τα λιγοστά και ασήμαντα ευρήματα που ανακάλυψε ο Ζακ Υβ Κουστώ με το βυθοσκάφος του στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σαντορίνης, ούτε και οι εντυπωσιακές πέτρινες κατασκευές ("δρόμος", "τοίχος", "κολώνες" κλπ.) που έχουν βρεθεί σε διάφορα σημεία του Ατλαντικού Ωκεανού (Μπίμινι, Αζόρες, Καραϊβική) δεν έχουν λύσει το "μυστήριο". Απεναντίας, κάποιοι υποστηρίζουν ότι επιβεβαιώνουν την άποψη αποικισμού από την Ατλαντίδα μετά την καταστροφή της.
Κλείνοντας την σύντομη αυτή αναφορά στις θεωρίες περί Ατλαντίδας που νομίζουμε ότι είναι οι πιο σημαντικές, θα αναφέρουμε μία ακόμα, σχετικά πρόσφατη αλλά ενδεικτική της αποκλίσεως των θεωριών. Πρόκειται για την θεωρία του γεωλόγου – μεταλλειολόγου, Ε. Ζάνγκερ (Zangger) ο οποίος, έχοντας ασχοληθεί σοβαρά και επιστημονικά με το θέμα, στο βιβλίο του "Flood from Heaven" (Πλημμύρα από τον Ουρανό) (εκδόθηκε το 1992) προτείνει την Τρωάδα για την Ατλαντίδα και τα στενά των Δαρδανελλίων για τις "Πύλες του Ηρακλέους", και θεωρεί ότι ο Τρωικός Πόλεμος ήταν το πρότυπο επί του οποίου βασίστηκε ο Πλάτωνας για να γράψει τον "μύθο" του για το περίφημο αυτό νησί.
Η θεωρία αυτή, μας κάνει να αναρωτηθούμε το εξής: Αν μας επιτρέπεται να δεχτούμε ότι ο Πλάτωνας τροποποίησε πολλά από τα αρχικά δεδομένα στοιχεία του μύθου (όποιος κι' αν ήταν αυτός) για να συνθέσει την δική του έκδοση - διασκευή, πως γίνεται και η Πελοπόννησος -το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου- να έχει μείνει έξω από την σκακιέρα των υποψήφιων θέσεων της Ατλαντίδας; Πιστεύουμε ότι όχι μόνον ήλθε η ώρα η Πελοπόννησος να μπει στην σκακιέρα της υδρογείου παρέχοντας στην πολυσυζητημένη πλέον Ατλαντίδα τη σωστή της θέση και έτσι ο μύθος να βρει την λύση του εξεταζόμενος πλέον πιο πραγματιστικά, αλλά και ότι με το διάβημα αυτό ένα σωρό άλλα αινίγματα ξαφνικά βρίσκουν την λύση τους.
Έτσι στον χώρο αυτό επιχειρούμε την παρουσίαση μιας από τις (κατα την γνώμη μας) επικρατέστερες θεωρίες, καθώς και μερικών από τα προβλήματα και ερωτηματικά που αυτή η θεωρία επιλύει.

Πριν περάσουμε όμως στην λύση του μυστηρίου ας δούμε αναλυτικότερα μερικά σημαντικά στοιχεία του διάσημου αυτού θρύλου...

 

Προηγούμενη Σελίδα        Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ        Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr